9 september 2024: Extra ouderavond klas3 – Exchange Duitsland

We organiseren voor leerlingen uit de 3e klas een exchange naar Duitsland. We kiezen specifiek voor Duitsland omdat ze daar net zoveel belang hechten aan het Engels als wij, het is dichtbij en de ervaringen met uitwisselingen naar Duitsland van andere scholen zijn positief. De voertaal tijdens de exchange zal dan ook Engels zijn, wat niet uitsluit dat Duits en Frans een opdracht mogen toevoegen voor die leerlingen die die taal gekozen hebben.

De volgende zaken zijn belangrijk om te weten:

De uitwisseling is op vrijwillige basis, het is geen verplichting.

De uitwisseling vindt plaats van dinsdag 5 t/m dinsdag 12 november. In die week gaan we naar Durmersheim. In de week van maandag 24 tot en met maandag 31 maart komen de Duitse gasten terug voor een week bij ons.

Leerlingen die zich opgeven, worden via een uitgebreid matchingsformulier gekoppeld aan een Duitse partner, met dezelfde hobby’s en voorkeuren. Hierbij gaan we uit van het principe dat partners hetzelfde geslacht hebben. Je logeert deze week bij je partner thuis en in maart slaapt deze partner bij jou thuis.

Het overkoepelende thema van de uitwisseling is Europese samenwerking en internationalisering en gedurende de uitwisseling in Duitsland wordt gewerkt aan een gezamenlijk project rondom het bezoek aan het Europese parlement in Straatsburg (FR).

Als je als leerling graag mee wilt, dan zijn er bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen, waaronder in ieder geval de bereidheid om ook te zorgen voor onderdak, verzorging, eten, het lenen van een fiets etc. voor je partner als de Duitse leerlingen naar Nederland komen. Verder zullen wij kijken naar je cijfers en gedrag en je zult een week school moeten kunnen missen.

De kosten voor de exchange zijn 250 euro, ook hiervoor geldt dat wij geen leerlingen uitsluiten van activiteiten indien de kosten niet voldaan (kunnen) worden. Wel onderzoeken wij graag samen de mogelijkheden.

Op maandagavond 9 september organiseren we om 19.00 uur een extra ouderavond speciaal over deze uitwisseling voor leerlingen en ouders. Je kunt je opgeven voor de ouderavond via dit formulier.